Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

Otvoritev tematske poti Tk pav
Otvoritev tematske poti Tk pav
Odprta tematska pot Tk pav, zaključena bučariada

Prva oktobrska sobota in prijetni sončni žarki so bili ravno pravšnji za slovesno otvoritev rudarsko tematske poti Tk pav, ki se je odvijala 6. oktobra v Šentjanžu. Turistično društvo Šentjanž je že dolgo snovalo ta projekt in tako v okviru projekta POPOTNIK – Posavske poti prijetnih doživetij, doživelo svoj dan. Čeprav društvo šteje le 35 članov, je to izjemna pridobitev ne le za samo društvo, ampak tudi za Krajevno skupnost Šentjanž in Občino Sevnica. Pot bi lahko poimenovali tudi »Po sledeh časa», saj se prepletajo izgnanska in rudarska pot ter pot Po poteh Milana Majcna.Tu se srečata sedanjost in preteklost, zato je prav, da se spomnimo, kako so pred 200 leti na tem prostoru rudarji kopali premog in si tako služili kruh. Pot so otvorili Cveta Jazbec, predsednica Turistične zveze Občine Sevnica, Franc Bebar, častni član Turističnega društva Šentjanž in Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica. Nato pa smo se pohodniki podali v objem narave ter odprli vse svoje čute. Nekateri udeleženci so našli kakšnega jurčka, a prav vsi pa smo zaznali mogočnost drevesa duglazije, ki jo je leta 1920 zasadil Franc Štirn, več o njej pa nam je povedal gozdar Jože Mori. Pri jezercu Črna mlaka pa je gospod Milan Levstek iz Krmelja delil svoje misli in povedal nekaj več o samem dnevnem kopu, čemur smo vsi z veseljem prisluhnili. Sredi gozda pa nas je presenetil še Knapček, ki je bil vesel naše družbe. Z nasmejanimi obrazi so nekateri nadaljevali pot vse do Krmelja, drugi pa smo odšli nazaj proti Šentjanžu, kjer se je odvijal zaključek Bučariade. S svojim petjem pa sta sodelovala še zbor OŠ Milana Majcna Šentjanž in zbor OŠ Krmelj, velika zahvala pa gre tudi Jožetu Prahu, ki je vseskozi bedel nad nastajanjem poti.

Na trgu v Šentjanžu pa se je v popoldanskih urah odvijal zaključek Bučariade 2012, ki je bila že šesta po vrsti. Letošnja je bila malo krajša kakor prejšnje, a kljub temu je bilo teh 14 dni izjemno pestrih. Kraj je zaživel v svojem »bučnem» siju, saj je letos na ogled postavili svoje aranžmaje Prostovoljno gasilsko društvo Šentjanž, Prostovoljno gasilsko društvo Veliki Cirnik, Društvo upokojencev Šentjanž in KO – DIS Šentjanž, Kulturno umetniškemu društvu Budna vas, Aktiv kmečkih žena Budna vas, Društvo prijateljev mladine Šentjanž, Društvo vinogradnikov Šentjanž,  Društvo rejcev in ljubiteljev konj Šentjanž, vestni članiTurističnega društva Šentjanž in OŠ Milana Majcna Šentjanž. Z aktivnimi točkami pa so sodelovali še Društvo vinogradnikov Šentjanž in Aktiv kmečkih žena Budna vas, Družina Skoporc – Zavrl z Brunka, Prostovoljno gasilsko društvo Veliki Cirnik, Ekološka kmetija in gostilna Repovž, Družina Sigmund iz Budne vasi in Zidanica Bregar v Kamenškem. (slike aranžmajev)

Čeprav je lani že kazalo, da Bučariada umira, pa je letos zopet bila v razcvetu, zmotila je ni niti suša. Komisija za najlepši bučni aranžma je imela zelo težko delo, saj je bilo veliko izjemnih idej, a ker je kriza, so se letos podelile le tri nagrade. Nagrada za tretji najlepši bučni aranžma je letos pripadla družini Razpet z Glina, ki je na domiselni način prikazala druščino prikupnih živali. Nagrada za drugi najlepši bučni aranžma pripada vrtcu OŠ Milana Majcna Šentjanž, ki so tudi letos domiselno prikazali, kako razposajeni polžki s prijatelji ježki uživajo v jeseni in kako bučke pripravljajo ozimnico. Absolutni zmagovalec letošnje Bučariade pa je aranžma družine Jontez-Lindič, ki upodablja ogromno gosenico na tleh in malo manjšo na drevesu, ki neusmiljeno drobita vse pred seboj.

"Gosenice" družine Jontez-Lindič

Bucniaranzmaji201227a

Bucniaranzmaji201227a
Bucniaranzmaji201228a
Bucniaranzmaji201228a

 

Razposajeni polžki in ježki iz vrtca OŠ Milana Majcna Šentjanž

Bucni_aranzmaji_201234

Bucni_aranzmaji_201234
Bucni_aranzmaji_201233
Bucni_aranzmaji_201233

 

Prikupne živalice Razpetovih z Glina

Bucni_aranzmaji_201235

Bucni_aranzmaji_201235
Bucni_aranzmaji_201236
Bucni_aranzmaji_201236

Tudi tokratni dogodek ni minil brez pevskih vložkov Pevcev DV Šentjanž in septeta Fortuna ter pogostitve, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena Budna vas in rujne kapljice Društva vinogradnikov Šentjanž. Vse lepo enkrat mine, tako je minila Bučariada, ki že kliče na snidenje naslednje leto.

Vesna Perko

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spominsko_obelezje_v_murncah.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.