Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

NOVI VITRAJI ELENE SIGMUND
NOVI VITRAJI ELENE SIGMUND
NOVI VITRAJI ELENE SIGMUND

Cerkvica Marije Pomočnice na Kovačevem hribu, v vasi Križ pri kraju Tržišče, je dobila nove vitraje, ki so delo naše umetnice Elene Sigmund. Ustvarila je kompleks šestih oken, katera so združena v dva triptiha, ki sta si v cerkveni ladji postavljena nasproti ležeče. Celostnost je bila dosežena s tematskim ujemanjem figur in predmetov ter v barvni rešitvi osnovnih barv rdeče, rumene ter modre. V prostoru montiranih vitrajev lahko občudujemo čarobne efekte v igri svetlobe katera pronica skozi matirana in prozorna barvna stekla. Okna so izdelana v tehniki ,,Tiffany'' z vgrajenimi ojačevalnimi profili. Vključeni so elementi poslikave, kakor tudi fuzije stekla. Roke in obrazi so lastnoročno poslikani, ter barve dodatno utrjene v peči na 600 Cº. Uporabljenih je  več kakor 18 različnih vrst stekel znamke Spectrum. Projekt je izdeloval EFart-atelje sedem mesecev v letu 2011. Vitraji so zaščiteni z obeh strani s termopan sistemom narejenim v Termoglas iz Boštanja. Okna so montirana in vabijo na ogled.

Kar mi imenujemo vitraj je nastalo v 12. st v Franciji. Lesk vitrajev je ilustracija metafizične vezi duše in svetlobe, ki so jo izmislili teoretiki ranega krščanstva in katera velja še dan danes. V obarvanih sončnih žarkih, ki pronicajo skozi vitraje ljudje lahko čutimo posrednika med božanskim in zemeljskim.  

Besedilo in foto: F.S.

NOVI VITRAJI ELENE SIGMUND

NOVI VITRAJI ELENE SIGMUND
NOVI VITRAJI ELENE SIGMUND
NOVI VITRAJI ELENE SIGMUND

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

sentjanz_center.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.