Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

KULTURNI VEČER V ŠENTJANŽU
KULTURNI VEČER V ŠENTJANŽU
KULTURNI VEČER V ŠENTJANŽU

V soboto zvečer, 23. junija 2012 se je na trgu v Šentjanžu odvil kulturni večer na pobudo Kulturnega društva Šentjanž in šentjanških Jurjevalcev. Na prireditvi so se predstavile pevske skupine, pesniki, instrumentalisti in dva zbora. Dokazali smo, da drži rek: Kultura sem jaz, kultura si ti in kultura smo mi vsi. Saj ob koncu prireditev kar nismo mogli verjeti, da je v našem kraju toliko ljudi, ki se na tak ali drugačen način ukvarja s kulturo.

V kulturni večer so nas popeljali pevci Društva vinogradnikov Šentjanž s pesmijo Pijmo Šentjanževca. Mešani pevski zbor župnije Šentjanž se je predstavil v prenovljeni zasedbi pod vodstvom g. Metoda Pečarja in organista g. Janija Žganjarja.  Odlično so nam zapeli Večerni zvon in Rož Podjuna Zila. To je bil tudi kresni večer  in pesmi ga. Eve Keber: Pesem o domačem kraju in Ob godu sv. Janeza Krstnika sta se lepo vključili v večer. O-MPZ  Kresnica  ni potrebno posebej predstavljati, saj v našem kraju deluje že 20 let. Vodita ga ga. Renata Kuhar in g. Jani Žganjar. Lepo so zapeli dve pesmi: Tihi večer in Slovenskega naroda sin. S slednjo pesmijo so nas spomnili na bližajoč praznik naše države –Dan državnosti. S svojima recitacijama nas je lepo preseneti ga. Gustelj Umek. Prva je govorila o mami, druga je nosila naslov Pušeljc Dolenjske, v kateri je opeval lepote našega kraja. Skupina štirih pevk ob spremljavi harmonike si je nadela ime Pušeljc Šentjanža in zapeli so ljudski pesmi Naša vas in Ne prižigaj luči. Mlada mamica Marjeta Erman je napisala in nam predstavila čudoviti pesmi z naslovom Diši po poletju in Dež.  Nejc Zupan, Luka Repše in Klemen Žonta so nas razveselili s svojimi harmonikami. Kot vedno, so se tudi v tem večeru  izkazale dekleta septeta Fortuna pod vodstvom ga. Margarete Megi Sotlar. Gospa Marija Bajt je že nam dobro poznana pesnica, ki nam je recitirala pesem: Na polju mladosti in Pesem o trti. Slednjo je g. Metod Pečar tudi uglasbil za pevce Društva vinogradnikov,  česar je bila ga. Marija zelo vesela. Ob koncu so se nam predstavili še šentjanški Jurjevalci, ki so zapeli pesem Nad domačo vasjo,  ter skupaj s septetom Fortuna še Dve let in pol.
Kulturni večer smo lepo povezali s praznovanjem srebrnega jubileja našega g. župnika Janeza Cevca, saj v naši župniji deluje že 19 let in smo ga presenetili s skromno pozornostjo.
Kulturni del večera se je končal s skupno pesmijo vseh nastopajočih – Šentjanška fara,  nadaljeval pa s  prižigom bakel, pohodom otrok, staršev in članic DPM Šentjanž do kresa, ki so ga prižgali skupaj z Društvom  rejcev in ljubiteljev konj, ki že vrsto let organizirajo kresovanje v Šentjanžu.
V povezovanju in sodelovanju je moč in želimo si, da bi šentjanški večer postal tradicija našega kraja.

Jožica Pelko

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spominsko_obelezje_v_murncah.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.